YARGI?
YARGI?
Merhaba sevgili dostlarım önümüzde ki ay yargıda bir seçim var yüksek yargı kendi arasında seçecek olan kişi hakkı hakkında hükümet karar verecekmiş gibi taraf oluyor, bu tutumu ile yargı bağımsızlığına gölge düşürüyor.torba yasalarla yargının bağımsızlığı ile yargıçların yansızlığı konusunda hukuku ilgilendiren partizan düzenlemeler yürürlüğe sokulmaktadır. Medeni ülkelerin yöneticileri yargıdan çekinirken bizde yargı hükümetten çekinir olmuştur. Oysa hukuk devleti olduğumuzu her fırsatta diler getirip onun bağımsız olduğunu iddia eden bu iktidar, hukuk devletinin temel özelliği olan yargı bağımsızlığı, hak arama özgürlüğü iktidarca yok böyle bir şey demek istenmektedir. Önümüzde yapılacak olan yüksek hakimler ve savcılar yüksek kurulu üye seçimlerine iktidar el atmış, kendi yargıçları ayrı imiş gibi taraf olmuştur ki bu hukuk devletinde asla olmaması gereken bir işi hakmış gibi düşünen bunlar hukukun bağımsızlığını devlet eli yok etmek delaleti içine girmişlerdir. Hukuk devletini temel özelliği olan bağımsızlık ilkesi iktidarın tutumu ve bitmez arzusu doğrultusunda yok edilmek istenmekte hukuk gibi üstün değer taşıyan bir kuruma iktidar bulutları devreye girip bu kurumu soldurmakta, böylece demokrasi denen evrensel kavramı da hiç sayılmaktır.
Sevgili okuyucularım Adalet adil olduktan sonra ülkede huzur ve yaşam daha sağlıklı olur adalete güvenen halk daha daha mutlu yaşar. Ne yazık ki halkın mutlu yaşamasını değil biz nasıl istiyorsak öyle yaşayacaksınız düşüncesi içinde olan iktidar insanların yalnız yarınlarını değil mevcut günlerini de zehir etmektedir. Yargı içinde tüm üyeler ve avukatlar bağımsız olmalarına karşın baroların adalet bakanlığına bağlı olması ayrıca düşünmesi gereken bir olaydır. Oysa yargı içinde avukatın yeri tartışılmayacak kadar önemlidir. Avukatlık kamu hizmeti ve serbest bir meslektir avukat yargının kurucu unsurlarından bir olup, bağımsız savunmayı rahatça temsil eder. Avukat bireylerin temsilcisi her kese karşı müvekkili dahil bağımsızdır. Adaletin gerçek gücüne katkı sağlar, yargıç ve savcılardan ayrı tutulamaz, tutulmak istenirse doğru olanı yapıldı sayılamaz. Bir ülkede hukukun üstünlüğü avukatlarla kanıtlanır. Yargı kimsenin aracı ve amacı değildir, yargı devletin temeli, demokrasinin özü olan adaletin şaşmaz terazisidir. Tüm bunların oluşması için savunma hakkı şarttır.
Değerli dostlarım iktidarın doyumsuz işleri ve çok bilmişlik uğraşı yargıya büyük zarar vermekte, kendilerine dokunan yargıçları paralel devletin yargıçları diyerek yargıyı zan altında tutmaktadır. Onların bu tutumu halkı etkilemekte halk yargı üzerinde olumsuz etki altında olduğu an yaşam çekilmez olur. Yargı insanların temel gücü ve yaşamlarını güvence altına alan bir kurumdur bu kurumun üstünde siyasetin gölgesi oluşursa yargı güven kaybeder halk yargıçlara yakın avukat aramaya başlar. Yargıda adil olmayan devlet devlet değildir toplumsal namus bildiğimiz adalet, hak arama ve savunma özgürlüğü ile değer ve anlam taşır işte onun için iktidar tamamı ile yargıdan elini çekmeli onun bağımsız olması gerektiğine inanmalı ve buna göre kendini alıştırmalıdır. Önümüzdeki ayda yüksek hakimler ve savcıların seçimi var bu seçim birim içinde bağımsızca yapılıp sonuca gidilmeli hükümet asla benden olmayanlar düşüncesine kapılıp yargı bağımsızlığına gölge düşürmemeli ve asla şunu unutmamalı bu yargı gün gelecek onlarda lazım olacak.