BU KANUN ÖĞRETMENLERİ TATMİN ETMEMEKTEDİR
Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun içeriğini doldurmasını bekliyoruz
Türk Eğitim-Sen Artvin Şube Başkanı Hüseyin Aydın, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Öğretmenlik Meslek Kanunu” hakkında eleştirilerde bulundu.
Aydın, “Öğretmenler odasında kadrolu öğretmen var, sözleşmeli öğretmen var, ücretli öğretmen var. Bu doğru bir uygulama değildir. Her zaman söylüyoruz: Aynı işi yapan öğretmenler farklı statülerde istihdam edilemez!” diyerek tepki gösterdi.
Kariyer planlamasının sınavla değil deneyimle olması gerektiğini belirten Hüseyin Aydın, “Kanun’da uzman öğretmen, başöğretmen ile ilgili itiraz ettiğimiz husus, sınavdır. Çünkü öğretmenlerin kariyer planlaması sınavla yapılamaz. Sınav, sadece bilgiyi ölçer. Oysa öğretmenlik sadece bilme değil, bildiğini aktarma mesleğidir. Dolayısıyla burada tek ölçüt deneyim olmalıdır. Türk Eğitim-Sen olarak talebimiz; hizmet yılının esas alınması ve 10 yılını dolduran her öğretmenin uzman, 20 yılını dolduran her öğretmenin başöğretmen olmasıdır. Bu sebeple sınav şartı uygulamasını yargıya götüreceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 20’nci Milli Eğitim Şurası’nın açılış konuşmasında yaptığı açıklamalardan dolayı öğretmenlerin ümitlendiğine dikkat çeken Hüseyin Aydın, “Kadrolu –Sözleşmeli öğretmenlik ayrımına son vermenin tek yolu sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesidir. Kanun’da görüyoruz ki bırakın sözleşmeli öğretmene kadro vermeyi, eş durumundan tayin hakkı dahi verilmedi. Kanun’da sadece sözleşmeli öğretmenlere can güvenliği ve sağlık nedeniyle tayin hakkı verildiğini görüyoruz. Bu hak zaten kısmen sözleşmeli öğretmenlere tanınıyordu. Öncelikle kanunda ‘Tüm öğretmenler kadrolu atanacak’ ifadesi yer almalıydı. Öğretmenler odasında kadrolu öğretmen var, sözleşmeli öğretmen var, ücretli öğretmen var. Bu doğru bir uygulama değildir. Her zaman söylüyoruz: Aynı işi yapan öğretmenler farklı statülerde istihdam edilemez!” şeklinde konuştu.
3600 ek göstergenin Öğretmenlik Meslek Kanunu ile getirilmiş olmayacağına vurgu yapan Aydın, “Kanun’da 1. derecede olan öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600’e çıkarılması yer alıyor. Çok güzel ancak kanuna geçici bir madde eklendi, ‘Bu husus 15 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girecek’. Yani öğretmenler bu haktan 15 Ocak 2023 tarihinden sonra faydalanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı şu an ek gösterge düzenlemesi yapıyor ve düzenleme büyük ihtimalle mayıs ayında TBMM’ye getirilecek. Dolayısıyla öğretmenler ile birlikte diğer kamu çalışanlarının ek göstergelerini düzenleyen asıl düzenleme Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı bu çalışma olacak. Bu nedenle 3600 ek gösterge Öğretmenlik Meslek Kanunu ile getirilmiş olmayacak. Sözleşmeli istihdam modelini devam ettiren, mali ve özlük haklarda öğretmenler arasındaki ayrımı sonlandırmayan, Öğretmenlerin atanması, yer değiştirmesi, ödül sistemi gibi düzenlenmeleri barındırmayan, mülakat garabetini ortadan kaldırmayan bu kanun öğretmenleri tatmin etmemektedir. Bundan sonraki süreçte Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden ve Kamu yönetiminden Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun içeriğini doldurmasını bekliyoruz.” dedi.
Songül Yılmaz