İDRİS ÇEVİK ARTVİN’DE KONFERANS GERÇEKLEŞTİRİLDİ
“Bu bölgeden İran’a ham kerestenin ihraç edilmesine içim el vermiyor”
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri İdris Çevik Artvin’de konferans gerçekleştirildi.
Artvin Bilim Sanayi Teknoloji Müdürlüğü ve Artvin Ticaret ve Sanayi Odası İşbirliği ile düzenlenen konferansta bölgenin en önemli pazarı olan Gürcistan ve Artvin’in ihracat hedefleri konuşuldu.
Bölgenin Sarp Sınır Kapısı ve liman göz önünde bulundurulduğunda önemli bir stratejik konuma sahip olduğunu vurgulayan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri İdris Çevik, bölgenin en önemli pazarının Gürcistan olduğunu kaydetti.
İhracat oranları hakkında bilgi veren Çevik, “Yaş meyve sebze ürünlerinin de 8,5 milyon dolarlık bir ihracat hacmi vardır. Üçüncü sırada 3 milyon dolara yakın demir-çelik mamullerinden işlenmiş ürünler ihracatı vardır. Dördüncü sırada 2,7 milyon dolar çimento ihracatı vardır. Ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörümüzden de 2 milyon 300 bin dolarlık bir ihracatımız var. Toplam yaptığımız ihracatın Türkiye’den Gürcistan’a 1,5 milyar dolarlık 11 ayda şu anda 1,3 miyar dolarlık bir ihracatımız var toplam ihracatımız içinde bu bölgenin ihracatı yüzde 3 lük bir paya sahiptir. Sınır komşuların ticaretine baktığımız zaman bu oran genelde yüzde 50’nin altına düşmüyor.
Geçmişte biz şu hatayı yaptık, 90 yılından itibaren dış ticaretinin içindeyim, 98 yılında Trabzon’da teşkilat kurulunca geldim daha önce Erzurum bölgesinde görev yaptığım için bölgeyi çok iyi biliyorum. Kapılar açıldığı zaman o bölgedeki bütün tüketici kitlesinin ilk karşılaştığı, ürün tedarik ettiği bölgeler bizim bölgelerdir, o zamanlar biz Ülker bisküvilerini aldık oraya sattık, biz şunu yapabilseydik, Türkiye’de ki birçok üretici firma vardır hep bu örneği veririm, mesela Torku diye bir markamız vardır. Hepimiz biliyoruz şeker üreticilerinin bir araya gelerek oluşturdukları bir şey şu anda baktığımız zaman bisküviden, çikolatasından içeceğine kadar her alanda var ama bunların çok azını kendisi üretiyor. Kalanını hep fabrikalarda fason yapıyor, dolayısı ile biz o yıllarda halen daha bunu yapabiliriz karşı tarafa sattığımız ürünü eğer satın aldığımız fabrikalardan yaptığımız anlaşma kapsamında kendi markamızla üretmiş olsaydık belki de bu ihracat hacmini çok daha yüksek noktalara taşımış olabilecektik” diye konuştu.
“Gürcistan’a yapılan ihracatımız % 3”
Pandemi döneminde ürün tedarikinde yaşanan sorunun Gürcistan’daki alıcıları Türkiye’ye yönelttiğini belirten Çevik, “Biz dış ticarette hep şuna önem veririz markalaşma, bir markamızı oluşturmamız zorunluluğumuz var. Son dönemde bu bölgede şöyle bir avantajımız oldu, bu pandemi döneminde ürün tedarikinde sorun var hammadde sorunu var Gürcistan’dan gelen alıcılar ne yapıyor direk gidiyordu İstanbul’a veya Çin’den tedarik ediyordu veya İtalya’dan getiriyordu artık Çin’den iki yıl önce 30 günde hatta bir konteynır geliyordu artık 90 günde geliyor. Tabi ürün tedarik edemeyen Gürcistan’da ki alıcılar peşin para ödeyerek birçok ürünü Türkiye’den tedarik etme noktasına geldiler bu önemli bir avantaj ama tabi yavaş yavaş bu pandemi etkisi tedarikteki iyileşme sinyalleri başladığı için bundan sonrada eğer biz Çin’in eş değerinde bir fiyat veremiyorsak onlar yine o pazarlara yönelmiş olacaklar.
Dediğim gibi Gürcistan’a yapılan ihracatımız yüzde 3. Birçok üründe Gürcistan’a toplam 11 kalemde yoğunlaşıldığını gördüm. Gürcistan’ın toplam ithalatında Türkiye’nin payı yüzde 20’dir, toplam 7,5- 8 miyar dolar civarında ithalatı vardır. Bu ithalatın 1,5 milyar dolarına yakınını Türkiye’den yapıyor kalanını %10’unu Rusya’dan kalanını Çin, 45 ülkeye yakın yoğunlaşmış bir ithalatı vardır. Bu bölgeden son yıllarda İran’a kereste ihracatı vardır.
Artvin bizim bölgemizin orman varlığı, kereste açısından önem gören bir ilimiz ancak ben dış ticaretin artmasına önem veren biri olmama rağmen bu bölgeden İran’a ham kerestenin ihraç edilmesine içim el vermiyor neden çünkü baktığımız zaman bu keresteden neler yapılabilir, çok şey yapılabilir bir kazma sapı olsun, kürek sapı olsun İstanbul’dan dışarıdan geliyor yani burada kerestenin daha ileri boyutta ürünler üretilerek bunu işlemiş ürün olarak ihraç edebiliriz. İran kendi ağaç kesimine bir kısıtlama getirdi ondan dolayı bütün bu İranlılar biliyorsunuz ahşap işlemelerinde çok ileri düzeydeler bizden giden keresteleri alıp onlar farklı şekilde işliyor.” şeklinde konuştu.
Ecem Aslan