YUSUFELİ’NDE KURBAN YERLERİ BELLİ OLDU
Kurbanlık kesim yeri, Belediye mezbahası olacak
Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi, kurban satış noktaları ve kesim yerleri vatandaşlar için merak konusu oldu. Yusufeli Belediyesi, vatandaşların satış yapacağı ve kurban keseceği alanları belirledi.
Belediye Encümeninin almış olduğu karar doğrultusunda Sanayi bölgesinde bulunan İtfaiye hizmet binası önünde (Kır Düğün Salonu karşısındaki alan), büyükbaş ve küçükbaş kurbanlık satışları için hazır hale getirilecek. Kurbanlık kesim yeri olarak ise, Belediye mezbahasının olmasına karar verildi.
Yusufeli Belediyesi; kurban pazar yerinin aydınlatılması, su ihtiyacı, satıcılar ve ziyaretçiler için dinlenme alanı oluşturacak. Ayrıca alıcı ile satıcı arasında oluşabilecek ihtilafların önüne geçmek için canlı hayvanın tartılabileceği kantar düzeneği kurulacak. Bu alanda hayvan satışı yapmak isteyen vatandaşlar Yusufeli Belediyesi Zabıta Amirliğine başvurarak hayvan satışı yapabileceklerdir. Belediye Encümen Meclisi kararı ile kurban satış yeri işgaliye harcı 200 TL olarak belirlendi.
Kurbanlarını Yusufeli Belediyesi Mezbahanesi’nde kestirmek isteyen vatandaşlarımız Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nden randevu almaları gerekmektedir. Kurban kesim ücretleri büyükbaş hayvanlarda kesim 750 TL, parçalama 200 TL, küçükbaş hayvanlarda ise 150 TL olarak belirlendi.
Kurban Bayramı’nda alınacak önlemler ve yapılacak işlemler için Yusufeli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bir mesaj yayımladı.
Kurban Bayramı ve Kurbanlık Hayvan Seçimi
Kurban, sosyal boyutu ağır basan dini bir olgudur. Ancak, Kurban Bayramında pazarlanan ve kesilen hayvanlar, hastalıkların yayılması ve halk sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır. Kurban Bayramında, halkımız kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini ifa etmenin huzurunu yaşamak istemektedirler. Ancak, artık az da olsa her yıl Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında yaşanan olaylar ve basında yer alan haberlerle kurban kesen insanlar bu görevlerini layıkıyla yerine getirmenin huzurunu yaşayamamaktadırlar.
Kurban Bayramında, kesin sayı bilinememekle birlikte, yaklaşık olarak 1 milyon büyük baş ve 2.500.000 küçükbaş hayvanın nakli ve kesimi yapılmaktadır. Bu miktar, ülkemizde yıllık olarak kesilen hayvan miktarının % 25-30’una tekabül etmektedir. Bu kadar büyük sayıda hayvanın bu kadar kısa sürede nakledilmesi ve kesilmesi, gerekli tedbirler alınmadığı ve gerekli alt yapı oluşturulmadığı takdirde, insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre ile ilgili sorunları da beraberinde getirmektedir. Özellikle, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan ve kesilen hayvanlar, bulaşıcı ve salgın hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırmakta ve bu hayvanlardan elde edilen etler insan sağlığı açısından önemli bir risk oluşturmaktadır.
Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için sağlık raporu, küpesi ve pasaportu bulunmayan hayvanların sevkine izin verilmemektedir. Hayvanlardan insanlar bulaşabilen 200 den fazla zoonoz karakterli hastalık bulunmaktadır. Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık %30 oranında artmaktadır. Bilindiği gibi insanlarda görülen hastalıkların % 61’ den fazlası hayvansal kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin % 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için öncelikle hastalıkların hayvanlarda kontrol altına alınması gerekir.
Yusufeli Belediyesi